In de schaduw van de Gentse Lente

Op 21 maart wordt de Gentse Lente gevierd. Een groots spektakel bij Sint-Jacobs. Het woord allochtoon wordt symbolisch begraven, om zo het progressieve karakter van de stad in de verf te zetten. Op 20 maart wou stad Gent een vonnis tot uithuiszetting laten uitvoeren van het kasteeltje De Pelichy. Nu is de uithuiszetting uitgesteld tot 4 april, omdat de Gentse Lente een dag later is. De 30 mensen, Gentse en Gents Slovaakse daklozen (waaronder 14 kinderen), worden zonder alternatief  door de stad op straat gezet. Het enige alternatief dat deze mensen hebben, is opnieuw overgaan tot kraken. Zo leven ze opnieuw in grote onzekerheid. Het kasteeltje staat te koop, maar vindt geen kopers. Stad Gent wil liever dat het gebouw leeg staat dan dat er daklozen in wonen. Stad Gent zoekt nu dringend socio-culturele verenigingen die dit kasteeltje tijdelijk en gratis willen gebruiken voor workshops, vergaderruimtes, ateliers…, in het kort voor vanalles en nog wat, behalve daklozen huisvesten. Nochthans is er meerdere malen contact geweest tussen  de verschillende verenigingen die deze mensen ondersteunen en begeleiden en de stad Gent. De stad lijkt hun helemaal niet te willen helpen door samen te zoeken naar een menswaardige en duurzame oplossing. Hun enige bekommernis is dat men dit niet mag linken aan hun show op het Sint-Jacobs. Wij begraven mee het woord, maar niet de mensen. Wij vinden dat het wel uit de schaduw mag gehaald worden omdat in de realiteit „Niet iedereen is Gent“.

Wij denken nog aan de Gentse en Gents Slovaakse daklozen ook na deze Gentse Lente.

 

We nemen het niet dat kraakpanden ontruimd worden voor antikraak! Iedereen heeft het recht op een dak boven het hoofd, en dit zou de eerste bekommernis moeten zijn van een progressieve stad ipv een show op te voeren op het Sint-Jacobs!

This entry was posted in antikraak, Beweging Recht op Wonen, kraken. Bookmark the permalink.