1 Mei: Stop het kraakverbod

Hoewel het op 1 mei de dag van de arbeid is, zullen wij om andere redenen de straat op trekken. Tegen het kraakverbod en tegen het asociale beleid van de politiek. Een politiek die bezig is met armoede te criminaliseren en cultuur en subcultuur de kop in te drukken.

 

Voor ons doet het er niet toe wat legaal en wat illegaal is. Het is gewoon tekenend dat de politiek het lef heeft om bepaalde initiatieven als “ongewenst” te bestempelen. Als het kraakverbod er door komt, zullen panden makkelijker ontruimd kunnen worden, waardoor mensen sneller op straat komen te staan en nog dieper de stront in geduwd worden.

Indien we hier niet op reageren zullen onze geliefde ateliers, expo’s, volkskeukens, weggeefwinkels, oefenruimtes voor dans-, circus-, vuur- en muziekacts ook mee de afgrond worden ingetrokken. De parkings van grote gekraakte bedrijfspanden waar we al jaren lustig gebruik van maken om in onze camionetten, caravans en woonwagens te vertoeven, zullen ook geen optie meer zijn. Dit alles is dus ongewenst. Onze manier van organiseren, leven en overleven wordt gemarginaliseerd en verboden!

De overheid gedraagt zich als een pooier, die beschermt wie zij in feite gijzelt.’ In zijn Rudy Kousbroeklezing waarschuwt de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa voor de zelfgekozen dictatuur van de democratische staat. ‘De moderne mens is een gelukkige slaaf met een slaafs geluk.’

Enkele fragmenten uit de pers…

  • Afgelopen winter heeft het OCMW van Aalst dubbel zoveel gezinnen met kinderen moeten opvangen in de daklozenopvang dan andere jaren. Er gebeuren steeds meer uithuiszettingen waardoor mensen op straat komen te staan.

  • Maar ook voor gewone huurders is de wetswijziging problematisch. Welk verhaal zullen zij hebben als ze bijvoorbeeld geen geschreven contract hebben of niet kunnen bewijzen dat ze huur betaalden? Het voorstel is ook verontrustend omdat voorgaande pogingen om kraken strafbaar te stellen meestal gepaard gaan met het beschermen van aanhorigheden van eigendom zoals opritten, parkings, tuinen… Ook deelnemers aan politieke acties als bezettingen, piketten en sit-ins riskeren te worden vervolgd.

  • De Gentse winteropvang telde afgelopen winter ruim dertien procent meer overnachtingen dan het jaar daarvoor. De nood stijgt en de toeleiding kwam veel sneller op gang dan vorige jaren, zo blijkt uit een evaluatie van het OCMW Gent.

  • Antwerpse nachtopvang voor daklozen loopt vol. Om half zeven zaterdagavond meldden zich al de eerste verkleumde daklozen aan ‘de Victor’, het pand van de stad Antwerpen aan de Victor Desguinlei waar de winteropvang plaatsvindt. Ze moesten nog een uur wachten voor de deuren opengingen, want de regels zijn strikt...

  • In Vlaanderen zijn meer dan 5.300 mensen dak- of thuisloos. Dat blijkt uit de eerste grootschalige telling in de (winter)opvangcentra en via de hulpverlening van het CAW en OCMW. ‘Het werkelijke aantal ligt nog hoger’, zegt onderzoeker Koen Hermans van de KU Leuven.‘Uit ons onderzoek blijkt dat per week 300 mensen of gezinnen hun woning dreigen te verliezen’, zegt Hermans.

  • Hasselt – Het Limburgs platform ‘1/3 is de MAX’ heeft gisteren actie gevoerd aan een kraakpand in Hasselt voor een nieuw woonbeleid onder het thema ‘huren is een dure grap’.

  • Eind deze maand loopt in Brussel de winteropvang voor daklozen ten einde. Zonder extra maatregelen zouden er dan weer 900 mensen op straat terechtkomen, onder wie ook 108 kinderen. De vzw Samusocial trekt aan de alarmbel.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.