Op zoek naar een goedkope woning, avontuurlijk aangelegd of gewoon supercool?

Laat je niet kisten door de vastgoedbeschermers!

Entract, Lancelot, Camelot, Forbium, Interim-vastgoebeheer,… Sinds korte tijd rijzen deze bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. In steden zoals Gent bieden ze huizen en andere gebouwen aan lage prijzen aan. Aantrekkelijk voor jonge mensen, kunstenaars en mensen met een niet al te groot budget. Op het eerste zicht een verleidelijk aanbod maar laten we deze praktijk even van naderbij beschouwen.

 

Vastgoedbescherming (of antikraak in de volksmond) waaide over uit Nederland en staat vooral bekend als jong, flexibel en cool woonavontuur. Mensen krijgen de kans om leegstaande panden tijdelijk en voor een lage prijs te bewonen, tot de gebouwen een nieuwe bestemming krijgen. De missie van deze firma’s is het beschermen van vastgoed en in dienst van de eigenaars het leegstaand vastgoed veilig en goedkoop te beheren (lees voorkomen dat het gebouw gekraakt of gevandaliseerd wordt). Zowel privé-eigenaars als gemeenten nemen deze bedrijven onder de arm.

Maar hoe zit het met de rechten en plichten van diegene die van de antikraakfirma ‘huurt’?

In de praktijk lijken heel wat nadelen aan een contract met dergelijke firma’s verbonden te zijn.

Allereerst willen we zeggen dat er een ethisch reukje aan zit. Niet iedereen die het wil geraakt door het selectieproces. Zo mag je geen minderjarige kinderen hebben en ook niet zwanger zijn. Naast een goed gedrag van zeden moet je ook je maandelijks inkomen kunnen bewijzen. Tevens moet je in het bezit zijn van een geldige nationaliteit of verblijfvergunning. Op deze manier worden de mensen wiens nood aan een goedkope woning het hoogst is geweerd: daklozen, sans-papiers, roma-families, werklozen,…

Maar stel, je bent door het selectieproces geraakt, proficiat! Maar begin nu geen kapsones te krijgen, je bent geen huurder en wordt dus niet beschermd door de huurwetgeving. Je krijgt een contract voorgeschoteld waarin je afstand doet van je privacy, zo kan het bedrijf met een eigen sleutel je woning binnenstappen na éénmaal aangebeld te hebben. Je contract van onbepaalde duur kan plots opgezegd worden met een erg korte opzeggingstermijn (van onmiddellijk tot vier weken). Je domicilie op het adres plaatsen is uit den boze.

Er zijn ook heel wat beperkingen met het contract verbonden: Het pand mag een oppervlakte hebben van honderden vierkante meters en zes verdiepingen, het aantal bewoners blijft meestal beperkt tot maximum vier. Een feestje geven? Daarvoor moet je toestemming vragen (en bij sommige firma’s ook de namen van de genodigden). Twee weken met vakantie? Even aan de firma melden.

Ach, ik teken dat contract en lap de regels aan m’n laars”, denkt elk weldenkend mens. Oeps! Nog een addertje onder het gras: In de meeste van dergelijke contracten is er sprake van een boetesysteem waarbij de het antikraakbedrijf gemachtigd is hoge sommen geld van de bewoner te eisen bij elke overtreding.

Nog steeds geïnteresseerd om in zee te gaan met een antikraak-bedrijf of is uw enthousiasme al wat geluwd? Bedenk dat deze praktijk vooral de bedrijven slapend rijk maakt en dat antikraak de leegstand niet tegen gaat maar juist in de hand werkt.

Voor al uw getuigenissen i.v.m. vastgoedbescherming, meld je op krakrakraak@riseup.net

 

This entry was posted in antikraak. Bookmark the permalink.